holubcik.jpg

Pracovník: doc. Ing. Michal Holubčík, PhD.

Katedra: Katedra energetickej techniky

Kancelária: BC 308

tel.: +421 41 513 2850, +421 915 154 641

e-mail: michal.holubcik@fstroj.uniza.sk

Konzultačné hodiny: pondelok 08:00 – 10:00

ORCID ID: 0000-0001-9400-0842

Web of Science Researcher ID: P-5813-2016

Scopus Author Identifier: 55033702400

Linkedin: Michal Holubčík

Najvýznamnejšie publikácie: Najvýznamnejšie publikácie

Riešené projekty: Riešené projekty

Profesijný rast: Michal Holubčík

     doc. Ing. Michal Holubčík, PhD. je od roku 2021 vedúcim Katedry energetickej techniky na Strojníckej fakulte Žilinskej univerzity v Žiline.

     Pedagogicky pôsobí na Strojníckej fakulte Žilinskej univerzity v Žiline, Katedre energetickej techniky od roku 2010, aktuálne na funkčnom mieste profesor. Od svojho pôsobenia na univerzite zabezpečoval a zabezpečuje viacero predmetov z oblasti termomechaniky, zdrojov a premien energie, energetickej techniky, energetického zhodnocovania odpadov, obnoviteľných zdrojov energie a zvyšovania energetickej efektívnosti. Bol školiteľom 3 ukončených doktorandov a 2 doktorandov po dizertačnej škúške, vedúcim 16 diplomových prác a 8 bakalárskych prác. Garantuje bakalársky študijný program energetická a environmentálna technika a spolugarantuje inžiniersky študijný program technika prostredia, doktorandský študijný program energetické stroje a zariadenia a odbor habilitačného konania a inauguračného konania energetické stroje a zariadenia na Strojníckej fakulte Žilinskej univerzity v Žiline.

     V rámci svojej vedecko-výskumnej činnosti sa zaoberá najmä optimalizáciou prevádzkovania zdrojov tepla na tuhé palivá, technológiami znižovania produkcie emisií, technickými zariadeniami na využívanie obnoviteľných zdrojov energie, energetickým využívaním odpadových látok, návrhom energetických strojov a zariadení, analýzou výkonových a emisných parametrov malých zdrojov tepla a analýzou tuhých palív, pričom v týchto témach publikoval je autorom, resp. spoluautorom viac ako 300 publikácií, z toho 5 vedeckých monografií, 2 vysokoškolských učebníc, 27 článkov evidovaných v databáze Current Contents Connect, 86 článkov evidovaných v databáze Web of Science, 97 článkov evidovaných v databáze SCOPUS, 1 patentu, 3 úžitkových vzorov a má viac ako 800 ohlasov, z toho viac ako 400 je evidovaných v databáze Web of Science (H-index 11) a viac ako 500 je evidovaných v databáze SCOPUS (h-index 12). Má dlhoročné znalosti a skúsenosti s prípravou a participovaním na riešení domácich, ale aj zahraničných projektov. Bol zodpovedným riešiteľom 8 projektov a participoval na viac ako 25 projektoch (APVV, VEGA, KEGA, Interreg).

     Počas svojej kariéry absolvoval viacero zahraničných stáží a výskumných pobytov. Spolupracuje s viacerými univerzitami a firmami v zahraničí a na Slovensku. Získal Cenu mladého odborníka z oblasti vykurovania za rok 2018 od Slovenskej spoločnosti pre techniku prostredia. Priebežne sa vzdelával v rámci priebežného ďalšieho vzdelávania, kde získal viacero certifikátov, napr. Certificate in EMI Skills – Cambridge English, Certifikát InnoEnergy Fundamentals on batteries; Certifikát InnoEnergy Battery storage and the energy transition; Certifikát InnoEnergy Battery storage value chain; Certifikát InnoEnergy Train The Trainer (Refreshed) - EIT InnoEnergy. Je členom Vedeckej rady Strojníckej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline, členom Akademického senátu Strojníckej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline, je školiteľom v doktorandskom študijnom programe Energetické stroje a zariadenia, SjF, ŽU v Žiline, bol predsedom a členom rôznych štátnicových komisií. Od roku 2023 je národný expert Slovenskej republiky v programovom výbore „Klíma, Energetika a Mobilita“.

 

© 2022 Strojnicka fakulta. Všetky práva vyhradené.