pilat.jpg

Pracovník: Ing. Peter Pilát, PhD.

Katedra: Katedra energetickej techniky

Kancelária: BC 314

tel.: +421 41 513 2867

e-mail: peter.pilat@fstroj.uniza.sk

Konzultačné hodiny: pondelok 08:00 – 10:00

ORCID ID: 0000-0002-2709-9675

Web of Science Researcher ID: AAG-1496-2021

Scopus Author Identifier: 55837197500

VUPCH: Odkaz na VUPCH

Najvýznamnejšie publikácie: Najvýznamnejšie publikácie

Riešené projekty: Riešené projekty

Profesijný rast: Profesijný rast

  

     Ing. Peter Pilát, PhD. Pedagogicky pôsobí na Strojníckej fakulte Žilinskej univerzity v Žiline, Katedre energetickej techniky od roku 2006. Od svojho pôsobenia na univerzite zabezpečoval viacero predmetov z oblasti energetickej techniky, vykurovania,  plynárenstva, obnoviteľných zdrojov energie a zvyšovania energetickej efektívnosti. V súčasnosti sa rámci svojej pedagogickej pôsobnosti zameriava hlavne  na oblasť plynárenstva, alternatívnych zdrojov energie, energetického využívania odpadov a oblasť chladenia a vykurovania  . Počas svojej pedagogickej praxe prednášal a viedol cvičenia vo viacerých predmetoch z oblasti tepelnej energetiky.

     Vo vedeckovýskumnej činnosti sa zameriava na oblasť výskumu zdrojov tepla, znižovania energetickej náročnosti, spätného získavania tepla, energetického využívania odpadov a výskumu v oblasti alternatívnych palív. Má dlhoročné znalosti a skúsenosti s prípravou a participovaním na riešení domácich, ale aj zahraničných projektov. Podieľa resp. podieľal sa na projektoch APVV, VEGA, KEGA, EkoFOND, operačný program Výskum a Vývoj, Vzdelávanie, operačný program cezhraničnej spolupráce SR-ČR 2007-2013, Interreg V-A SR-ČR 2014-2020. Má dlhoročnú spoluprácu s praxou v oblasti vývoja, merania a posudzovania zdrojov tepla, termodynamických systémov a zvyšovania energetickej efektívnosti.

     Je autorom/spoluautorom: 2 vysokoškolských učebníc, 2 skrípt, 5 knižných publikácií tématicky zameraných na oblasť energetického spracovania odpadu z automobilového priemyslu a komunálneho odpadu  , 1 úžitkového vzoru a viacerých článkov (viac ako 60): v zahraničných a domácich vedeckých časopisoch a v zahraničných a domácich zborníkoch.

     Je odborne spôsobilá osoba v oblasti plynových a tlakových zariadení – revízny technik, odborne spôsobilá osoba v oblasti kontroly vykurovacích sústav (odborne spôsobilá osoba zapísaná v zozname SIEA – Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre), odborne spôsobilá osoba v oblasti elektrotechniky – samostatný elektrotechnik a tým môže zasahovať a manipulovať s vyhradenými technickými zariadenia plynovými, tlakovými a elektrickými pri meraniach v laboratóriách katedry, ale aj pri zadaniach pre katedru z odbornej praxe. Je členom Slovenskej spoločnosti chemického inžinierstva (SSCHI) a členom Slovenské plynárenského a naftového zväzu (SPNZ), kde sa zúčastňuje stretnutí a aktívne podieľa prednáškami ako SSCHI, tak aj SPNZ.

 

© 2022 Strojnicka fakulta. Všetky práva vyhradené.